Ανάγνωση σε 3 λεπτά 01 Φεβ 2024

Τι κάνει την Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης τόσο ξεχωριστή;

Συντάκτης: Nina
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και της βιωσιμότητας. Εδώ και χρόνια, θεωρείται επίσης η πέμπτη πρωτεύουσα της μόδας στον κόσμο. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η Εβδομάδα Μόδας που πραγματοποιείται στην ιδανική πρωτεύουσα. Γιατί η σημαντικότερη εκδήλωση μόδας στον κόσμο πραγματοποιείται σε αυτή τη σκανδιναβική πόλη;

Εκπληκτική αρχιτεκτονική, ευφάνταστος πολεοδομικός σχεδιασμός, πανταχού παρόντα ποδήλατα και ελκυστικοί χώροι της πόλης – αυτά είναι τα πράγματα με τα οποία συνδέουμε συχνότερα την Κοπεγχάγη. Οι δεσμοί με τον κόσμο της μόδας βρίσκονται τις περισσότερες φορές στο παρασκήνιο. Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα μόδας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας από τη δεκαετία του 1960. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης είναι ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες της μόδας.

Μια εβδομάδα μόδας χωρίς σύγκριση

Η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης χαρακτηρίζεται από την προσέγγισή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας εβδομάδας μόδας για το μέλλον. “Για να μείνει αξέχαστη, πρέπει να είναι διαφορετική”, είναι το απλό και σαφές σύνθημα του Δανού διοργανωτή της εκδήλωσης. Ποια είναι αυτή η διαφορά; Η καινοτομία και η ενθάρρυνση των εταιρειών μόδας να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Αν τολμήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Μπορούμε να αποτελέσουμε όχι μόνο πηγή έμπνευσης και κίνητρο για συζήτηση, αλλά κυρίως κίνητρο για δράση”, δήλωσε η Cecilie Thorsmark, εκτελεστική διευθύντρια της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης.

Η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια αρκετών εποχών από μια παράλληλη εκδήλωση σε ένα γεγονός διεθνούς σημασίας. Πραγματοποιείται πλέον δύο φορές το χρόνο και φιλοξενεί πολλές εμπορικά επιτυχημένες και λιγότερο γνωστές μάρκες από τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τα νέα ταλέντα. Η μοναδική προσέγγιση της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης στη διοργάνωση της μόδας προσελκύει χιλιάδες influencers, δημοσιογράφους και λάτρεις της βιομηχανίας της μόδας, εμπνέοντάς τους να ανακαλύψουν την ουσία της σκανδιναβικής μόδας.

Σκανδιναβική μόδα

Μέχρι πρότινος, ήταν γνωστή για τον μινιμαλισμό της, αλλά τώρα της έχει δοθεί ένα εντελώς νέο χρώμα. Η σκανδιναβική μόδα εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με την ποιότητα και τον απλό σχεδιασμό. Τώρα λειτουργεί με βάση την αρχή του “mix and match”. Συχνά φαινομενικά ασύμβατα στοιχεία σχηματίζουν ένα μοναδικό σύνολο. Για να το διαπιστώσετε αυτό με τα μάτια σας, κοιτάξτε τα δανέζικα “it-girls”, των οποίων το στυλ ανταγωνίζεται την καθιερωμένη γαλλική κομψότητα και αντανακλά την ενέργεια των δρόμων της Κοπεγχάγης. Ο επαναπροσδιορισμός της μόδας έχει λειτουργήσει καλά για τους Δανούς. Έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό μείγμα που συνδυάζει μεγάλες μάρκες με vintage μόδα, μια δόση ανεμελιάς και διατηρεί στοιχεία κλασικής κομψότητας.

Η δανέζικη μόδα έχει τις ρίζες της στον πραγματισμό των ανθρώπων της. Στόχος τους είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετοι. Οι Δανοί αρέσκονται στο να τοποθετούν σε στρώσεις oversized πουλόβερ, σακάκια ή T-shirts και να τα συνδυάζουν με αθλητικά παπούτσια. Οι Δανοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την τάση για το λευκό πουκάμισο που προεξέχει κάτω από το πουλόβερ. Ένα τζιν σακάκι κάτω από μια καμπαρντίνα ή ένα χοντρό πουλόβερ που φοριέται κάτω από ένα δερμάτινο μπουφάν είναι μια δήλωση στυλ στην Κοπεγχάγη.
Σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικολογία. Κάθε στοιχείο που συνθέτει το σκανδιναβικό στυλ πρέπει να κατασκευάζεται με βιώσιμο τρόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον. Εξάλλου, η σκέψη για μόδα που είναι φιλική προς τον πλανήτη και τους κατοίκους του είναι αυτό που διακρίνει το δανέζικο στυλ από τα άλλα.

Διάβασε περισσότερα άρθρα