Ανάγνωση σε 3 λεπτά 22 Φεβ 2024

Τι σημαίνει slow fashion και γιατί μας ενδιαφέρει;

Συντάκτης: Konstantina
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Κάποιοι το ερμηνεύουν ως καταναλωτικό μινιμαλισμό, ενώ για άλλους είναι ένας τρόπος αντίστασης στην υπέρ-εκμετάλλευση ανθρώπινων και φυσικών πόρων από τη βιομηχανία της μόδας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν όρο πιο περίπλοκο απ’ όσο νομίζουμε.

Τι είναι το slow fashion;

Εναλλακτικά συνώνυμο με τη βιώσιμη μόδα, το slow fashion αποτελεί μια λογική, συνειδητή προσέγγιση  στο θέμα «μόδα» και στο πώς οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα μας. Δεν πρόκειται για περαστική τάση αλλά για μια σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας για την οποία καλό είναι να προετοιμαστούμε σωστά.

Σε αντίθεση δηλαδή με την υιοθέτηση προσωρινών τάσεων που εξαφανίζονται σε χρόνο-ρεκόρ, το slow fashion προϋποθέτει να αλλάξουμε οπτική στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αγορές μας. Στόχοι είναι μεταξύ άλλων να μη σπαταλάμε πρώτες ύλες και να μη δημιουργούμε απορρίμματα – όσο αυτό είναι δυνατόν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι, αντί να πετάξουμε ένα παλιό, βαμβακερό T-shirt, να το μετατρέψουμε σε πανί για τα τζάμια.

Slow fashion και πώς να το υλοποιήσουμε

Στις εκπτώσεις, λόγου χάρη, αντί να λειτουργούμε παρορμητικά, αγοράζοντας πολλά, φτηνής κατασκευής κομμάτια, καλό είναι να κάνουμε αγορές με βασικό κριτήριο την ποιότητα. Αυτά είναι τα ρούχα που θα αντέξουν στο χρόνο και στις εφήμερες μόδες.  Slow fashion δεν είναι η ξέχειλη, αλλά η έξυπνη γκαρνταρόμπα που επιτρέπει πολλούς συνδυασμούς με ρούχα που μπορούν ακόμη και να μεταπωληθούν ώστε να ανανεωνόμαστε χωρίς περιττά έξοδα.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ρίξουμε μια καλή ματιά στη ντουλάπα μας, κάνοντας μια λίστα με ρούχα και αξεσουάρ που μπορούμε να χαρίσουμε ή να πουλήσουμε, καθώς και με τα κομμάτια που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε. Καλό είναι επίσης να ξεχωρίσουμε τα ρούχα που μπορούν να ανανεωθούν μέσω επιδιόρθωσης, παρατείνοντας έτσι τη ζωή τους.

Σ’ αυτήν την πρότυπη γκαρνταρόμπα πρέπει όλα να ταιριάζουν με το στυλ και τον τρόπο ζωής μας, συνδυάζοντας με φαντασία βασικά και πιο «ειδικά» κομμάτια. Κι όταν πηγαίνουμε στα μαγαζιά καλό είναι να κοιτάμε τις ετικέτες, επιλέγοντας ρούχα και αξεσουάρ που κατασκευάζονται με σεβασμό για το περιβάλλον.

Slow fashion: πού να απευθυνθούμε;

Για να συνοψίσουμε: σκεφτόμαστε καλά πριν βάλουμε κάτι στο καλάθι μας. Εξετάζουμε τη σύνθεση και την προέλευση του ρούχου. Κάνουμε συνειδητές επιλογές. Αυτά που ψάχνουμε υπάρχουν συχνά στις μεγάλες αλυσίδες, ενώ ιδανικές είναι και οι συλλογές που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, καθώς και τα μεταχειρισμένα ρούχα, Για τα τελευταία υπάρχουν πια ειδικά μαγαζιά, φυσικά και online. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση slow fashion είναι να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να μη διστάζουμε μπροστά σε νέες συνήθειες που έχουν καλό σκοπό!

Διάβασε περισσότερα άρθρα